Twitter

Twitter i Sverige 2011-2012

12 januari, 2012

I början av förra året släppte  smarta Hampus Brynolf Intellecta Corporate sin undersökning Twittercensus om svenskarna och Twitter. Vi som var på SSMX (som går av stapeln den 11 februari i år) fick en komplett dragning av Hampus själv där han redogjorde för hur Twitter används av svenskarna, och svårigheterna med att göra en sådan undersökning. Jag skrev en sammanfattning här.

Nu har göteborgska omvärldsbevakningsbyrån Aitellu gjort en liknande undersökning. De skriver om hur de gjorde i sin egen blogg, och släpper resultatet i småportioner på sitt twitterkonto. Det ska komma en rapport när som helst nu, så ett tips är att följa twitterkontot och hashtaggen #svenskatwitter.

En liten sammanfattning

bjuder Aitellu på:

Det finns 153 131 svenska twitterkonton (red anm. uppdaterad siffra 12/1 2012). Utifrån det materialet kan vi plocka fram en massa spännande data om hur de svenska twitterkontona ter sig. Till exempel att ett konto i medel har 155 följare men att medianen bara har 20.

Även om man kanske ska vara försiktig med att jämföra undersökningarna rakt av – det är lite olika tillvägagångssätt – så visar det ändå på tendenser. Hampus konstaterade förra året att det fanns 91 000 svenska twitterkonton, där ungefär 11 000 var aktiva varje dag. Det är en ganska kraftig ökning på ett år, även om vi inte vet ännu hur många aktiva konton som finns.

Varför göra en undersökning?

Twitter själva är restriktiva med att släppa ifrån sig statistik, en del andra källor som släpper lite siffror är inte öppna med hur de fått dem. Både Hampus och Aitellu är raka med hur de har gjort undersökningarna, så att vi som läser själva kan bilda en uppfattning. Därför är det intressant och relativt pålitligt att ta del av resultaten.

Att ha siffror och använda som underlag är alltid bra inför att man ska fatta ett beslut, att väga in med andra aspekter. Hampus pratade förra året mycket om att en stor del av de svenska aktiva twittrarna var opinionsbildare, och det kan vara en anledning till en twitternärvaro. Just därför är det spännande att ta del av den kommande rapporten från Aitellu.

Du kanske också vill läsa

Inga kommentarer

Svara