Hur gör man? Twitter

En guide till hur man läser Twitter

12 april, 2011

Den här frågan fick vi förra veckan kommentarsfältet till inlägget om vad Twitter är. En mycket bra fråga, som det ändå tog några varv att besvara ordentligt.

Men vad jag inte förstår är hur man ser vem som har skrivit vad? Är det den som står först med ett snabel-a som är avsändaren? Eller är det adressaten? Och så undrar jag hur man gör för att se alla replikerna i en diskussion? Allt verkar helt fragmentariskt.

Därför tänker jag även blogga om frågeställningen för att göra det tydligare med bilder. Jag delar upp den här guiden i hur det ser ut när man har ett konto på Twitter och är i inloggat läge, och när man inte har ett eget konto och därmed inte inloggad.

Inloggad på ditt Twitterkonto

När du är inloggad på ditt Twitterkonto på twitter.com ser du den här vyn.

Första vyn när du loggar in på twitter Jag har ringat in Home i den övre svarta menyraden, för det är standardläge vid inloggning. I det vita fältet under orden What’s happening skriver du dina tweets, dina statusuppdateringar.

Under det fältet ser du även de olika flikarna Timeline, @Mentions, Retweets, Searches och Lists, under det ljusgråa fältet. Jag har ringat in dem med rött för att göra det tydligare. Det här är du ser allt som skrivs på Twitter.

Under Timeline ser du hela ditt flöde, det vill säga det alla du följer skriver. Under @Mentions ser du vad twittrare skriver till dig. Under Retweets kan du se om någon har retweetat dig, det vill säga återtwittrat din tweet ut i sitt eget flöde. Det är ett bra sätt att få spridning, och betyder ofta att man skrivit något som berör – positivt eller negativt. Du kan också se vilka du har retweetat, och alla retweets.

Under Search hamnar sökningar du sparar, och under Lists de listor du följer.

Vem skriver vad, till vem?

Det är nu det börjar bli lite lurigt. I varje tweet finns ledtrådar som gör det lättare att förstå konversationen. Vi börjar här, med den här tweeten som jag har klippt ur flödet:

I en tweet finns många ledtrådar till hur du kan följa konversationen Här är det twittraren per_p, som skriver till twittraren magnushoij. Som ni ser har jag markerat avsändaren med gul överstrykning. Twitternamnet är markerat i fetare svart, och är länkat till hans profil. Hans riktiga namn står i ljusgrått vid sidan.

Att han skriver till magnushoij syns genom @-tecknet. @-tecknet betyder just at, till. När @twitternamn är först placerad i en tweet, kan jag bara se tweeten om jag följer båda twittrarna; avsändaren och mottagaren. För att gå runt det kan man placera @twitternamn längre bak i tweeten och göra det man skriver synligt för allas flöden.

Följ en konversation

Jag har också ringat in den lilla symbolen i form av en pratbubbla i högra hörnet av tweeten. Den visar att det finns en konversation, och den kan man läsa bakåt om man vill. Om man klickar där fälls konversationen ut vid sidan:

Hela twitterkonversationen Den röda pilen markerar vilket inlägg från Magnus som Per svarar på.

Hur ser man att en tweet är retweetad?

Såhär kan en sådan tweet se ut.Det är twittraren emmajustnu som skrivit tweeten. Bredvid hennes namn finns en symbol med två pilar och texten by haris_notified. Det betyder att @haris_notfied har retweetat Emmas tweet.

En retweetad tweet I den här tweeten syns också en mention i slutet (@notifiedSWE). Ofta lägger man en mention i slutet för att alla ska se tweeten, eller för att notifiera en twittrare vad man skriver om som man tror är relevant för denne. Det kallas att pinga någon, ibland skriver man även ping @twitternamn.

En tweet utan några @-tecken?

Om man skriver en tweet utan @-tecken i, betyder det att man vänder sig till hela flödet – eller ingen. Man vill bara skriva och dela med sig. Som @strandell nedan.

En tweet utan @-tecken

Andra tecken i en tweet – länkar och hashtags

Förutom @-tecken kan man se länkar och hashtags i en tweet. Länkar är ofta förkortade och ser kryptiska ut, som här:

hashtags och länkar i en tweetLänken avslöjar inte vad den handlar om, men den är kort och tar inte lika många tecken i anspråk. Utrymmet är begränsat till 140 tecken i en tweet. I slutet av just den här tweeten ser vi hashataggarna #spännande och #val2014.

Hashtaggar är alltid klickbara och sökbara. Om du klickar på en hashtag får du upp en söklista med allt som är skrivet under den hashtaggen.

Inget twitterkonto

Utan att vara inloggad och ha ett twitterkonto kan du inte följa en twitterkonversation bakåt. Det du kan göra är att klicka på ett @twitternamn för att se användarens profil, och på så sätt läsa dennes flöde bakåt och pussla ihop en konversation. Ganska omständligt.

När du inte är inloggad ser en tweet ut såhär.

Här ser man att namnet utan @tecken framför, som är lite fetat, är avsändaren. I övrigt fungerar mentions, hashtaggar och länkar likadant.

Rekommendation – skaffa ett Twitterkonto

Min rekommendation är att du skaffar ett Twitterkonto, även om du bara är nyfiken på och vill läsa vad andra skriver. Du måste inte twittra bara för att du har ett konto, men med ett konto får du tillgång till smidigare funktioner för att följa konversationerna.

Det här är en genomgång för hur det ser ut på twitter.com. Många av oss som twittrar använder olika program för att lättare läsa och twittra. De programmen, apparna eller klienterna har alla funktioner som jag beskrivit ovan, men de kan se ut på olika sätt. Prova dig fram!

Läs gärna inläggen Vad är Twitter? och Nyckeln till Twitter. prata med, inte till också.

Du kanske också vill läsa

Inga kommentarer

Svara