Tips

Bra tjänst: ifttt

18 januari, 2012

Då och då stöter man på en riktigt bra tjänst, en sån där som man har saknat utan att riktigt veta om det, och så någon eller några smarta personer byggt ihop en. Så är det med ifttt, som står för If This Then That. Det är egentligen ett typiskt programmerarkommando – men för att använda tjänsten behöver du inte ha några kodarkunskaper.

Det bygger helt enkelt på att du lägger till dina olika sociala mediekanaler och sätter upp regler för vad som ska hända i dem, när du till exempel publicerar en tweet med en bestämd hashtag. Som till exempel Jocke Jardenberg beskriver, innehåller en av hans tweet #f så publiceras den på Facebook också, i ett särskilt format som Jocke har bestämt.

Det finns såklart andra tjänster som har gjort liknande saker förut, men med iftt så kan du använda multipla kanaler, korskoppla och få det utseende du vill ha. Titta till exempel i Petter Palanders blogg (engelska) så ser du vilken skillnad det gör i postningarna. Och så är det enkelt.

Smart tidssparare

På det här sättet kan du i många fall effektivisera och automatisera dina flöden. Jag vet en del som också gör backup på det här sättet och sparar på sina tweets till exempel. Eller automatiskt skickar länkar med till e-posten för senare läsning.

Möjligheterna är många och det tycks som att ifttt utvecklas kontinuerlig, vilket alltid är bra eftersom tjänsten förbättras och fler kanaler och möjligheter kommer till. Tjänsten är dessutom gratis.

Man kan automatisera för mycket

Tänk på en sak bara. Få uppskattar dubbelpostningar och att automatisera till den grad att det personliga faller bort. Gör en avvägning och testa dig fram, helt enkelt.

Några andra som också skrivit bra om ifttt förutom Jocke och Petter ovan är Micke Kazarnowicz som utförligt visar hur man gör (och liknar ifttt vid internets silvertejp) och Anna Forsberg, aka Webbtanten.

Du kanske också vill läsa

Inga kommentarer

Svara