Sökmotoroptimering

Bra WordPress-plugin för SEO

12 mars, 2013

Är du trött på att dina länkar ser ut såhär när du lägger upp dem på Facebook och andra sociala medier?

Fula länkar i sociala medierEller att när din sida dyker upp i sökresultatet på Google ser det ut såhär?

Fula sökresultat på Google

Det är nämligen möjligt att via ditt Content Management System, CMS, styra rubrik och beskrivande text som ska visas när du länkar till dina sidor.  Rubrik heter Title och beskrivande text heter Description på Google-språk (och ofta i CMS också om du vill leta efter funktionen).

Med andra ord kan du själv välja och styra hur din snippet, som ett sånt här utdrag kallas för, ska se ut. Det är en fördel med en tydlig beskrivning av länken, som förtydligar vad sidan länken går till handlar om. I vissa verktyg kan du också ange vilken bild som ska visas, kombinerat med Facebook Open Graph.

Enkelt med rätt plugin i WordPress

Har du en sida som är skapad i WordPress? Grattis! Då har vi nämligen ett bra tips till dig: börja använda pluginet Yoast WordPress SEO. Det ordnar inte bara snygga länkar och snyggare sökresultat, utan hjälper dig att tänka mer effektivt och optimera dina inlägg och sidor för just sökmotoroptimering. Det som kallas onsite SEO. Vi har använt pluginet ett bra tag, och det är smidigt och smart.

Lästips om SEO om du är nybörjare

Joost van der Walk, eller Yoast, som har skapat pluginet har även skrivit The Definitive Guide To Higher Rankings For WordPress Sites, ett långt inlägg på engelska som du kan ta del av om du är intresserad av att lära dig mer. Men om du är helt ny på SEO, sökmotoroptimering, börja med att läsa Googles grundhandbok om SEO.

Liten guide till att använda Yoast WordPress SEO

När du installerat pluginet ska du konfigurera det. Via konfigureringen kan du ange standardtitles och snippets för alla dina sidor på sajten, och även logik för hur specifika blogginlägg eller sökresultat ska listas, både på sajten som utanför sajten. Du kan även koppla ihop din sajt med din Facebooksida, till Google och Bing Webmaster Tools, och skapa upp XML-sitemaps som gör det lättare för Google att förstå din sida.

Under panelinställningar kan du välja att bocka för pluginet, och då visas ett fält för SEO bland fälten under editor-rutan. Det är det du använder specifikt för varje inlägg eller sida. Där fyller du i ett nyckelord som är det du vill att sidan ska hittas på, du skriver en title och en description, som kallas för SEO-titel och Meta-beskrivning, och kan se hur din snippet kommer att se ut.

Såhär använder du WordPress SEO

Under fliken Sociala medier kan du lägga in description-text specifikt för Google+ och Facebook, som styrs av just deras protokoll.

Sidanalys och förslag på förbättringar

När du väljer att spara utkast, publicera eller uppdatera sidan/inlägget får du en liten lampa som lyser rött, grönt eller gul i den övre listen eller Publicera-rutan. Går du tillbaka till fältet för SEO-pluginet och klickar på fliken sidanalys får du förslag på vad du kan förbättra på sidan eller inlägget för att göra den mer sökmotoroptimerad.

Sidanalys i WordPress SEO by Yoast hjälper till med sökmotoroptimeringen

Med hjälp av tipsen du får från analysen kan du själv välja vad du vill åtgärda. På samma gång lär du dig mer om SEO och kan införliva det i ditt content-skapande redan när du planerar det. Bra med handfast hjälp. Plus att du får snygga, lockande snippets till dina länkar, och det vill du ju ha för att öka spridningen av ditt innehåll!

PS. För att styra vilken bild som visas i snippeten till ett inlägg eller sida, anger du Utvald bild i WordPress.

 

Du kanske också vill läsa

1 kommentar

  • Reply #Blogg100 - en utmaning vi antar, på vårt sätt - Webbevakningsbloggen 15 mars, 2013 at 13:19

    […] mars: Bra WordPress-plugin för SEO | […]

  • Svara