Reflektioner Tips

Nätmobbing

3 mars, 2011

För en liten tid sedan höll jag en föreläsning en förmiddag för en grupp om 20 personer, som handlade om social media. En del av föreläsningen handlade om vad social media innebär för privatpersoner och för organisationer/företag. Det är ganska stora frågor, och det finns mycket positivt och en del negativt. Det blev en väldigt bra diskussion.

Diskussionen och utbytet med den gruppen som var väldigt givande, fick mig att vilja skriva det här inlägget. För en sak som också händer bland allt det positiva och då och då får mycket uppmärksamhet i andra medier är nätmobbing. När vi lever mer och mer av våra liv på nätet, flyttar våra beteenden med. Och i skuggan av att kunna vara anonym tillåter vi oss en del beteenden som skadar andra.

Det är en stor fråga som många arbetar med, och fruktansvärt för de som blir utsatta. Jag tänker inte främst på kolumnister som får igen lite av sitt eget beteende, utan på ungdomar och vuxna som blir utsatta för regelrätta kränkningar och mobbing via nätet.

Även om det inte riktigt rör våra vanliga bloggämnen tycker vi ändå att det är viktigt att ta upp. Därför vill vi tipsa om sajten Kränkt.se från Datainspektionen. Där finns konkreta tips för dig som upplever att du har blivit kränkt på nätet, men också hur du ska kunna undvika att kränka andra på nätet.

Mycket av det som står på sajten är självklart, för de flesta. Men det är viktigt att vi pratar om det, för att utbilda och hjälpa varandra, och framförallt för att inte tappa bort allt det som är bra med nätet.

Du kanske också vill läsa

Inga kommentarer

Svara