Publiceringsverktyg

Guide till WordPress för nybörjare

9 april, 2013

Behöver man programmera för att använda WordPress? Både ja och nej. Du måste inte per definition kunna programmera, utan kan lösa väldigt mycket själv. Det finns flera möjligheter att styra utseendet och funktionaliteten i din WordPress-installation ändå. Här kommer några bra tips om WordPress för nybörjare!

WordPress.com eller egen installation?

wordpress.com kan du lätt som en plätt skapa en egen blogg, det fungerar som ett blogghotell. Din webbadress blir då detnamnduväljer.wordpress.com. Har du valt wordpress.com behöver du bara ladda ner och läsa guiden jag länkar till nedan, och lämna resten av blogginlägget oläst. Det rör inte dig.

Vill du istället ha WordPress på en egen domän, som jag har på carnebro.se, behöver du först köpa domänen. Du kan kolla om din domän är ledig och köpbar hos till exempel iis.se, och sedan köpa den via ett webbhotell som FSData, Surftown, Binero, Loopia eller andra. Det finns många att välja bland. På webbhotellet installerar du WordPress, med filer som du laddar ner på wordpress.org. Hos flera av webbhotellen är det enklare än så med one-click-installation, leta i deras support efter hur du installerar.

Här finns även en lätt grundkurs i allt som har med domäner att göra för dig som är nybörjare.

Guide till hur du använder WordPress

När du har installerat WordPress är det dags att börja arbeta i det. Eller, om du har en installation redan, men inte kan så mycket om det: Ladda ner och spara TDHs, Tord Daniel Hedengren, ypperliga guide för administration av WordPress.

I den finns allt från grundläggande inställningar, teman, plugins, widgets, ladda upp en bild, publicera ett inlägg, redigera en sida. Ja, verkligen allt man behöver veta och kunna.

Här laddar du ner WordPressguiden!

WordPress och säkerhet

Det här är en mycket viktig del. WordPress är ett open source-verktyg, vilket innebär koden är fri – därav att det är gratis – att vem som helst kan bidra och bygga ett plugin, modifiera koden och skapa teman. Just därför finns det väldigt mycket teman, widgets och plugin att ladda ner och använda.

Det är också just det som gör det sårbart. Man har ingen kontroll över vem som bygger vad. WordPress i sig uppdateras med jämna mellanrum, och då släpps en ny version. Du måste alltid uppdatera till den senaste versionen (kom ihåg att göra en backup först) eftersom varje version täcker säkerhetshål.

Av samma anledning behöver du uppdatera dina plugins och teman så fort det finns uppdateringar. Ouppdaterade eller gamla plugins kan innebära att det finns ett säkerhetshål i din installation, och din sajt kan bli hackad. Många av hacken som sker är relativt sofistikerade och det är inte säkert att du märker av det själv: men din sajt spammar och skickar ut länkar till spamsajter, och dina sökresultat rasar i Google.

Låt inte det hända din sajt, utan se till att uppdatera så fort du ser notifieringar med uppdateringar. Använd gärna ett säkerhetsplugin, som det här som vi tipsar om.

WordPress Community

Det finns ett stort WordPress-community i Sverige, som gärna delar med sig av sin kunskap. Stöter du på något problem du inte vet hur du ska lösa, googla det så kan du säkert hitta ett svar. På Twitter används #wpse som tagg.

Har du blivit biten och vill lära dig mer? WordPress kodas i PHP och det finns guider på nätet, och såklart böcker som du kan lära dig koda av. Kan du koda finns det få gränser för vad du kan skapa i din WordPress-sajt.

Lycka till med din WordPress-sajt!

Wordpress tips för nybörjare

Du kanske också vill läsa

3 kommentarer

 • Reply #Blogg100 - en utmaning vi antar, på vårt sätt - Webbevakningsbloggen 17 april, 2013 at 12:36

  […] april: Guide till WordPress för nybörjare | […]

 • Reply Markus Östlund 9 februari, 2016 at 12:53

  Tack – det här var en bra sammanställning -men lite gammal 😉
  Har precis startat en egen blogg (sherwoodforest.se) om mitt försök att skapa ett etiskt snabblåneföretag på WordPress.
  I mitt tycke är WordPress väldigt mycket svårare att hantera än de flesta utvecklingsmiljöer typ Visual studio etcetera….

  Skulle ni kunna göra en uppdaterad version av guiden?

  • Reply Carl Carnebro 9 februari, 2016 at 13:56

   Hej, vad kul att vårt gamla inlägg kunde vara av nytta! Just nu har vi inte tänkt på att uppdatera guiden – men det finns gott om färskare inlägg och artiklar att hitta i ämnet. WordPress är bra men jag kan hålla med dig om att det trots vad som ofta skrivs, är lite utmanande att både jobba i och bygga med ibland. Det är kanske baksidan av den mängd med funktioner och finesser man kan lägga till, ju fler saker ju mer svåröverskådligt blir ett administrationsgränssnitt. Men det är plus och minus med alla verktyg trots allt. Vi jobbar med andra verktyg som i vissa fall är mycket enklare som redaktör, men där det blir komplicerat när man snabbt vill lägga till och testa en funktion. Och som med alla verktyg eller allt nytt, det tar lite tid att lära sig men övar man och läser på blir allt bättre.

   Lycka till med bloggandet! 🙂

  Svara