Omvärldsbevakning Verktyg

Att omvärldsbevaka i sociala medier

15 mars, 2011

Att omvärldsbevaka på webben är enkelt med olika mediebevakare Att använda sociala medier som företagare eller organisation, behöver inte bara handla om att själv närvara och vara aktiv i olika kanaler. Man kan även använda sociala medier för att omvärldsbevaka, som det heter. Det innebär att man håller koll på vad som sägs om företaget, organisationen, varumärket, nyckelpersoner, produkter och tjänster till exempel, för att kunna anpassa sin verksamhet och vidta åtgärder så att man även fortsättningsvis är framgångsrik. Det handlar också om att hålla koll på marknaden, trender och konkurrenter.

Att omvärldsbevakning är viktigt är enkelt att förstå. Och mycket av omvärldsbevakningen kan man dessutom göra på webben. Eftersom webb 2.0 och sociala medier handlar om relationer och dialog, är det mycket som sägs där. Alla har tillgång till att publicera sig på webben, och kan skriva om ämnen som berör dig som företagare eller organisation.

Ett enkelt exempel är till exempel rejtingsajter som Reco.se, Rejta.se eller sajter med rejtingfunktioner som Hotels.com och Pricerunner.se. Men även bloggar och Twitter och andra kanaler kan vara värdefulla att hålla koll på.

Mediebevakare – enkla verktyg för omvärldsbevakning

Hur gör man då? Ja, man kan ju såklart sitta och läsa och leta själv, och söka i olika forum. Men det finns också smarta verktyg som man kan använda sig av för att sköta bevakningen delvis automatiskt. Mediebevakare kallas den typen av tjänst för, och här finns en wiki som listar många av dem som är tillgängliga för svenska sökord. Några är gratis och andra är betaltjänster.

En som inte är med på listan är Lissly, verktyget som är utvecklat av den svenska sökmotorexperten Simon Sundén med flera. Lissly finns i tre varianter, free, pro och premium. Om du är nyfiken på hur en social mediabevakningstjänst kan fungera, prova och testa free-varianten. Det kostar inget men du behöver avsätta tid och tänka efter vilka sökord som är relevanta för dig.

Som vanligt får du mest ut av ett sånt här verktyg om du lägger ner lite tid och engagemang. De som säljer såna här tjänster är oftast väldigt bra på att hjälpa till och sätta upp relevanta sökningar, särskilt om man själv inte har stor erfarenhet av omvärldsbevakning.

Du kanske också vill läsa

Inga kommentarer

Svara