Omvärldsbevakning Verktyg

Artikelserie om omvärldsbevakningsverktyg

24 november, 2011

Att omvärldsbevaka på webben är enkelt med olika mediebevakareOmvärldsbevakning är ett ständigt aktuellt ämne, särskilt för digital närvaro och sociala medier. Det handlar om att göra en strategi för vad man vill bevaka – branscher, varumärken, nyheter, konkurrenter, produkter – ta fram nyckelord och sedan skapa sökningar för det.

Det finns företag som hjälper till med omvärldsbevakning, några stora sådana som funnits länge och är starka på tryckt mediabevakning, ibland med personliga kuratorer, är till exempel Meltwater, Infopaq och Retriever.

Omvärldsbevakning på webben

Men det finns även många verktyg som är inriktade på att omvärldsbevaka just webben och sociala medier. Google Alerts är till exempel gratis, svenska Lissly finns i tre prisnivåer, svenska ProSocyal är ganska nya, och så vidare. Men vad ska man gå på när man väljer verktyg?

Är man ny på omvärldsbevakning kan det vara bra att prova de verktyg som är gratis, som Google Alerts, sätta upp sökningar på Twitter (det underlättar att använda en applikation som till exempel Tweetdeck) och använda Twinglys bloggsök. Läs gärna .SEs guide till omvärldsbevakning för att komma igång!

En artikelserie om omvärldsbevakningsverktyg

Oavsett om du är ny på omvärldsbevakning eller redan använder ett verktyg kan det vara intressant att ta del av hur fler verktyg fungerar. SocialFactory håller på med en artikelserie om just omvärldsbevakningsverktyg just nu, de har hittills hunnit med nämnda ProSocyal och Nobicon än så länge. Du kan dessutom vara med och påverka vilka verktyg som de skriver om. Ett bra tips att läsa igenom!

Du kanske också vill läsa

Inga kommentarer

Svara