Inspiration

Jönköping använder instagram-ambassadörer

20 november, 2012

I samma anda som ”världens mest demokratiska twitterkonto”, @sweden som Curators of Sweden står bakom, har även Jönköping upplåtit ett social media-konto åt olika individer. Sweden är ett twitterkonto med olika användare varje vecka, som ska representera vidden och mångfalden på svenska medborgare.

Det är twittrare som i vanliga fall twittrar på ett annat, personligt konto som under en veckas tid tillåts ta över Sweden-kontot och twittra som sig själva. Hittills har det blivit minst en rejäl nyhetsstorm, när @hejsonja roddade kontot. Ett intressant och modigt grepp, som Svenska Institutet och Visit Sweden står bakom, för att marknadsföra Sverige.

Samma grepp fast med Instagram står VisitJönköping för. Inga stormar än så länge, dock. Bara vackra, intressanta bilder som berättar personliga sätt att se på Jönköping med omnejd. Såhär beskrivs upplägget på Ambassad Jönköping:

På samma sätt som Sweden.se låter invånare twittra från @sweden låter vi våra invånare instagramma från @JKPG. Jönköping är allas vårt och vi har sett att ni är många där ute som sprider bilden av Jönköping på ett fantastiskt sätt och förtjänar att få kontrollera Jönköpings Instagramkonto.

Utsnitt av Jönköpings instagramflöde
Jönköpings instagramflöde

Intressant grepp, dels för att bilder är ett så starkt kommunikationsmedel, men också för just ambassadörsskapet: man involverar invånare och låter dem stå för innehåll. På så sätt får de berätta och visa sin bild av sin hemstad, och det känns mer genuint. Att dra nytta av styrkan hos sina ambassadörer.

Glassföretaget Ben & Jerrys med 123 000 följare på Instagram, gör något liknande och använder en tävling för att fansen ska ta instagrambilder som sedan används i reklamkampanj, enligt Mashable. Lite mer kommersiellt, men ändå intressant. Vi kommer nog att få se många fler bilddrivna initiativ i marknadsföringssyfte.

Ben and jerrys på instagram

 

 

Ben & Jerrys instagramflöde

 

 

Du kanske också vill läsa

Inga kommentarer

Svara