Hur gör man?

Spam via direktmeddelanden på Twitter

2 oktober, 2012

Då och då händer det på Twitter: det kommer märkliga DM, direct messages, från personer eller konton som ber en klicka på en länk. Oftast med uppmaningen att någon sprider hemska rykten om eller bilder på en själv. Som det här:

Spam via direct message på twitter

Det är väldigt osannolikt att personen som står för kontot har skickat direktmeddelandet själv. Dels för att denne bara skriver på svenska, och dels för att denne behandlar språket bättre än i meddelandet.  Ännu mindre sannolikt blir det när man ser så här många varianter på samma meddelande i sin inkorg:

Spamlänkar i direktmeddelanden på twitter

Spam via direktmeddelanden på Twitter

Det är helt enkelt spam på Twitter, och ett försök till phishing. Vad du än gör när du får ett sånt här direktmeddelande; klicka INTE på länken. Skicka istället en tweet eller ett meddelande till den som har spammat dig och berätta för denne att den skickar spam, att den borde byta lösenord på kontot och se över vilka applikationer som den har gett access till.

Ditt Twitterkonto har blivit kapat

Är det ditt Twitterkonto som skickat spammet? Då har ditt konto blivit kapat. De riktiga spammarna har kommit över ditt lösenord eller på annat sätt fått access till ditt konto. Men få inte panik! Gör såhär istället:

  1. Logga in på twitter.com
  2. Gå in under det lilla kugghjulet näst längst till höger, välj Settings eller Edit profile i dropdown-menyn
  3. Välj Password i menyn till höger, och byt lösenord på ditt konto. (Läs gärna här om säkra lösenord.) Använder du en app i telefonen kommer du förmodligen att behöva logga in med ditt nya lösenord sen.
  4. Gå till Apps i samma meny som ovan. Titta igenom vilka applikationer som du har gett tillgång till ditt konto. Någon du inte känner igen eller inte behöver längre? Ta bort accessen, genom att klicka på Revoke Access, se bilden nedan

 

Applikationer som har tillåtits koppling till ett twitterkonto

 

Spamrapportera inte personer/twitterkonton som skickar den här typen av DM. Det hjälper inte. Meddela dem istället vad de behöver göra för att sluta skicka spam-DM.

Du kanske också vill läsa

Inga kommentarer

Svara