Företagande Tips

Varning för bluff-företag

5 december, 2011

Varnig för bluff-fakturor och bluff-företagNu är det dags för ett blogginlägg som inte är kopplat till det vi gör, men som är väldigt viktigt ändå. Det handlar om företag som lurar andra företagare (och i många fall även privatpersoner). Eftersom kunskapen om webben och webbtjänster ofta varierar, och det är en relativt ny bransch, är företag ofta utsatta för bluffar som just är relaterade till olika webbtjänster. Ofta med ganska otrevliga metoder.

Det här är verkligen allvarligt. Var och varannan dag kan man läsa om företagare som blir kontaktade och lurade. Senast förra veckan fick jag en varning om ett blufföretag som kallar sig för Googletjänsten, och hävdar att du måste betala för att synas i Googlesökningar (vilket är en ren lögn). Du kan läsa mer om just det företaget hos Fredrik Näs. Även P1s program Kaliber tar upp problematiken.

Man räknar med att bluff-fakturor omsätter 1,2 miljarder varje år, och det är dessutom ett växande problem, allt enligt en debattartikel på SvD Brännpunkt av Svensk Handel.

Skydda dig mot bluff-företag

Därför vill jag sprida flera tips om hur du kan skydda dig.

  1. Följ Peter Forsman, som för en viktig kamp mot bluffarna. Han både bloggar, twittrar och Facebookar – och gräver djupt – om olika bluffare och metoder.
  2. Är du medlem i Svensk Företagarförening har du tillgång till Varningslistan, med listor över bluff-företag och bluffakturor i omlopp.
  3. Använd tjänsten vemringde.se, där du själv och andra lägger in telefonnummer till bluff-företag och telefonförsäljare som inte finns listade på hitta.se eller eniro.se. Finns även för iphone/android.
  4. Håll koll på Svensk Handels varningslista.

Stå på dig

Många av de här företagen vänder sig framförallt till småföretagare och använder otrevliga metoder med inslag av hot och skrämsel. En del av dem som har berättat för mig att de har varit utsatta har upplevt det som väldigt obehagligt och mått dåligt. Förutom den energi det tar att bestrida bluff-fakturor.

Ändå är det det du måste göra. När du får ett sådant telefonsamtal ska du bara lägga på luren. Rakt av. Kommer det fakturor ska du bestrida dem. Du bör även polisanmäla, även om polisen ibland inte tar emot anmälningar eller att det inte händer så mycket med din anmälan. Den är ändå ytterligare en grund för det arbete som måste påbörjas för att få bukt på bluff-fakturor som samhällsproblem.

Ett tråkigt blogginlägg att skriva, men jag och vi hoppas att det kan hjälpa någon.

Du kanske också vill läsa

Inga kommentarer

Svara