Facebook

SSL-certifikat för Facebookflikar

5 oktober, 2011

SSL-certifikat behövs numera för att skapa egna flikar på en FacebooksidaFrån och med i helgen, den 1 oktober, kräver Facebook att applikationer som används har SSL-certifikat.

Vad är SSL-certifikat och hur påverkar det dig?

SSL – säker anslutning

SSL står för Secure Sockets Layer och är en teknik som används för att skydda datatrafik, mellan till exempel en server och en webbsida. Det är alltså en krypteringsteknik som är särskilt vanlig i e-butiker, banker eller andra webbsidor där man ofta matar in känslig information som betalkortuppgifter, personuppgifter och lösenord. Det betyder att du som användare får en säker anslutning som skyddar dina uppgifter.

För att SSL ska fungera måste det finnas stöd hos både webbläsaren (Firefox, Internet Explorer, Chrome och så vidare) och hos servern där sidan man besöker ligger. I webbläsaren kan man ställa om till så kallad säker surfning, https. Det ser du genom att adressen blir https:// istället för http:// i början. En del webbläsare visar det också med ett litet hänglås i adressfältet.

Själva webbservern som din webbsida finns på måste även ha ett SSL-certifikat. SSL-certifikat kostar runt tusenlappen per år, och du kan oftast beställa dem hos ditt webbhotell. Fråga dem i första hand om du behöver ett SSL-certifikat.

SSL och Facebook

Facebook kräver numera att applikationer som används på Facebook har SSL och utgör en säker anslutning. Det påverkar dig ifall du till exempel har byggt en egen app eller använder flikar på din Facebooksida. Har du inte ett SSL-certifikat på den webbserver som Facebook hämtar dina flikar/app/data ifrån får besökaren ett felmeddelande.

Facebookflikar påverkas av SSL-certifikatenFacebookflikar är ganska vanligt och relativt enkelt att göra. Till vänster ser du ett exempel på flikar från Marabous Facebooksida. När man besöker en sidas flik tittar man egentligen på innehåll som ligger på företagets eller dess webbyrås sajter, men som visas på Facebooksidan. Där är alltså kopplingen till SSL-certifikatet.

Om du har egna Facebookflikar eller appar och märker att de inte fungerar nu, kontakta din tekniker eller byrå.

Du kanske också vill läsa

Inga kommentarer

Svara