Facebook

Rykten och sanningar på Facebook

4 december, 2012

Det händer tyvärr rätt ofta att det sprids falska rykten om Facebook. Nu senast var det många som kopierade och klistrade in en text om att Facebook skulle ha ändrat inställningarna för informationsdelning, och att klistra in texten i en eget statusuppdatering skulle ge rättigheten till sitt eget material. Det var en hoax, en bluff.

Det senaste ryktet om Facebook som spred sig via statusuppdateringar

Jag ser ofta den här typen av uppdateringar sprida sig snabbt bland vänner. Och det är synd, för de stämmer sällan – skulle Facebook ändra något får du som regel ett mejl eller att det dyker upp notifieringar på sajten. De är noggranna med att informera användarna, tvärs emot vad många tror. De flesta av oss orkar bara inte sätta sig in i förändringar. Rykten skapar oftast mer oro, än vad de hjälper till.

För oss som arbetar med digitala frågor och för vana digitala användare, är det rätt enkelt att se när saker är en bluff. Som i exemplet ovan: allting om rättigheter finns alltid i användaravtalet, och ingen på Facebook skulle sitta och skanna av statusuppdateringar för att se vilka som inte ville vara med, till exempel. Men det är kanske inte alltid så lätt att veta, särskilt när man inte är så van.

Vad kan man göra för att avslöja ett Facebookrykte då?

Mitt tips: googla, eller fråga någon om det kan stämma! Oftast när såna här saker sprider sig bloggar folk om ifall det är falskt eller sant. Mashable.com brukar till exempel vara en snabb och pålitlig källa. Så det går rätt fort att få svar. Det man alltid kan göra också, innan man köper ett oroväckande rykte, (förutom att vara lite skeptisk och ifrågasätta) är att kolla igenom Facebooks Hjälp-sektion. Där finns all information man behöver.

Helt enkelt, var inte för snabb på dela-knappen, utan kolla upp lite snabbt om det kan stämma först. När du vet vad som gäller kan du alltid informera dina vänner som kanske inte vet än, så behöver inte rykten och oro spridas lika fort.

 

Du kanske också vill läsa

Inga kommentarer

Svara