Facebook

Inställningar för sociala annonser på Facebook

11 december, 2012

På Facebook kan du ibland se dina vänners ansikten och namn i annonser, som att de exempelvis gillar en specifik Facebooksida. Även via sociala insticksprogram, så kallade tredjepartsapplikationer, kan du se vilka som gillar en sida på en annan sida på webben. Du ser det till exempel via Facebookwidgeten här till höger i bloggen, där man kan se hur många som gillar Webbevakning på Facebook.

 Facebooks inställningar för annonserDet sistnämnda är dock inte en form av annons, utan vad Facebook kallar för social kontext. Det är viktigt att skilja på dem, olika regler gäller nämligen för de två. Jag kommer att förtydliga det längre ner, men kan redan nu rekommendera att du tar del av Facebooks information om annonser i allmänhet ifall du är intresserad.

Du kan själv bestämma vad du vill ska visas. Det gör du genom att redigera inställningarna för Facebook-annonser, via kontoinställningarna. De hittar du under den lilla pilen längst till höger i den övre menyn (blåa listen på Facebook).

Inställningar för sociala annonser

Alla vill veta vad deras vänner gillar. Det är därför vi parar ihop vänner med annonser, så att det blir lätt att hitta produkter och tjänster som du är intresserad av, baserat på vad dina vänner delar med sig av och gillar, skriver Facebook. Sen listar de fakta om sociala annonser:

  • Sociala annonser visar en annonsörs budskap i anslutning till åtgärder som du genomfört, t.ex. om du gillat en sida
  • Dina sekretessinställningar gäller för sociala annonser
  • Vi säljer inte din information till annonsörer
  • Bara dina bekräftade vänner kan se dina handlingar i anslutning till en annons
  • Om ett foto används är det din profilbild och aldrig någon bild ur dina fotoalbum.

Men du kan själv avgöra om du vill att det du gör ska synas i sociala annonser. Det gör du genom att välja Ingen eller Bara mina vänner på sidan för Sociala annonser under Facebook-annonser, under Kontoinställningar. Var medveten om att även om du väljer ingen, kan du ändå se sociala handlingar i andra sammanhang än annonser, som i sponsrade händelser och meddelanden från Facebook.

Såhär ser en social annons ut på facebook

Läs gärna Facebooks information om det här med att interagera med annonser.

Inställningar för tredjepartsapplikationer

Såhär skriver Facebook om tredjepartsapplikationer:

Du kan komma att se social kontext på tredejepartssajter, däribland i annonser via Facebooks sociala insticksprogram. Även om de sociala insticksprogrammen möjliggör att du kan ha sociala upplevelser på en tredjepartswebbplats, delar Facebook aldrig din information med webbplatserna som står som värd för de här programmen.

De lägger även till att Facebook inte tillåter tredjepartsapplikationer eller annonsnätverk att använda ditt namn eller din bild i annonser. Om de skulle tillåta det i framtiden, så är det dina inställningar som avgör hur din information används. Inställningarna når du genom att klicka på länken på sidan om Facebookannonser som du hittar under Kontoinställningar. Du kan välja mellan att ingen ska få se din information eller bara dina vänner.

Såhär ändrar du Facebooks inställningar för tredjepartsapplikationer för ditt konto

Men kom ihåg att inställningarna bara gäller om Facebook ändrar på det här i framtiden. I dagsläget används inte din information på något sätt.

Du kanske också vill läsa

Inga kommentarer

Svara