Facebook

Delade album och ändrade tävlingsregler är nyheter på Facebook

28 augusti, 2013

Det pågår alltid något nytt på Facebook, både framför och bakom kulisserna. Saker ändras, flyttas, justeras, tas bort eller testas. Det senaste i raden är två nyheter som noterats. Dels nyheten om “delade album” på Facebook som Mashable skriver om, och som även nådde CNN:s webbnyheter. Att kunna dela album känns helt klart som en användbar och rolig funktion för många sammanhang. Så pass att det nu känns konstigt att det inte funnits förut?

Vad delade album handlar om

delade-album-pa-facebook Det är helt enkelt precis som det låter, en funktion för användare att dela album med varandra. Jag har varit på en konferens med ett gäng vänner och lärt känna nya människor. Jag skapar ett album för konferensen och laddar upp mina bilder, sen bjuder jag in vännerna som också kan ladda upp sina. Mina vänner som fått inbjudan kan i sin tur också bjuda in till albumet.

Korta fakta är att ett album kan delas av upp till 50 personer och varje person kan ladda upp 200 bilder i varje album. Albumet kan ha inställningen “öppet” så alla kommer åt att se, “vänner till ägare” det vill säga alla mina, och övriga ägares, Facebook-vänner men inte andra eller “ägare” och då enbart de som bjudits in och delar album.

Hittills kan man bara skapa ett album via en dator, men ladda upp bilder från t.ex en mobil. Det finns planer på att utveckla möjligheten att även skapa ett album via mobil. Facebook kommer börja med att rulla ut delade album till en mindre engelskspråkig användarbas för att sedan släppa internationellt, så vi får se när det dyker upp i Sverige.

Nya tävlingsregler

nya-tavlingsregler-pa-facebookPrecis som till exempel Apple så är Facebook regelbundet inne och skruvar på sina olika villkor. Bland annat tävlingsregler, och det är här det upptäckts ha ändrats saker nyligen. I det här fallet så handlar det om att det tekniska kravet vid en tävling, att ha den i en extern applikation tas bort. Det kanske inte låter som så mycket men kan komma att ändra en hel del.

För att läsa mer om detta rekommenderas läsning hos Deeped och Digital PR som skriver mycket utförligt om det, och vad det kan komma att innebära i praktiken.

Du kanske också vill läsa

1 kommentar

  • Reply Facebook förenklar tävlingsregler - här förklarar jag hur - Deepedition DigitalPR 28 augusti, 2013 at 12:32

    […] Pingback: Delade album och ändrade tävlingsregler på Facebook – Webbevakningsbloggen – Webbevakningsbloggen […]

  • Svara