Evenemang

SSWC – för fjärde året

22 augusti, 2012

7807311172_6d89396bfc

Nyss hemkomna från Sweden Social Web Camp, känner vi oss trötta, men inspirerade och lyckliga. 460 webbentusiaster på en av Sveriges vackraste öar, Tjärö i Blekinge skärgård, som ses i fyra dagar och pratar, andas och lever webb. I år fick vi två dagar med fantastiskt väder dessutom, även om inte ens ösregn kan förminska upplevelserna.

Knytkonferens – deltagarna bestämmer agendan

SSWC är en knytkonferens och det betyder att vi som åker dit bestämmer agendan. Det finns en grid med tidslotar, där deltagarna själva sätter upp sessioner de vill hålla. På fredagen är det förbokade, som har samlats in via webben från de som är intresserade, och röstats på. För lördagen öppnar griden kl 16 på fredagen och då gäller det att vara där och hugga en tidslot om man vill prata om något.

Griden på SSWC 2012

Hela konceptet med knytkonferenser var ganska nytt i Sverige 2009 när SSWC gick av stapeln första gången. Nu har det blivit vanligare, och det är intressant, eftersom det blir mer interaktivt. I vissa fall säkert mer motiverande, eftersom vi som är med påverkar innehållet. Sessionerna kan vara en föreläsning, en paneldiskussion, ett samtal, en frågeställning eller lite vad som.

Vad handlar det om då?

Sessionerna är uppdelade i tre spår. Teknik, kommunikation och off topic. Off topic är precis vad det låter som; löpning, fredagswhiskey under eken, musicerande, rosévin på dödsklippan, leka med fåren som strövar fritt på Tjärö och bad vid bastuflotten till exempel. Det som inte passar in i spåren, men som ändå sker delvis planerat.

SSWC-flagga 2012

Teknikspåret handlar helt enkelt om teknik. Från det nördigaste nördiga, till ny teknik och demokrati och teknik. Kommunikation är lika brett som teknik och kan handla om offentlig förvaltnings kommunikation på Facebook, content marketing, community management och nybörjarguide till LinkedIn, för att nämna några sessioner. Sessionerna håller sammantaget en stor bredd.

Jag och Marcus Lådö avslutade sista sloten på lördagen med en session om misslyckanden, relaterat till karriär och yrkesmässiga erfarenheter. Flera delade med sig av sina erfarenheter, och det blev många igenkännande skratt. Ett skönt och avslappnat sätt att avsluta sessionerna.

Griden på SSWC 2012

Allt det andra

Nu handlar SSWC inte bara om sessioner. För mig ligger större delen av värdet i allt det andra, att på ett avslappnat sätt träffa så många smarta, varma och roliga människor. I den inramning som SSWC innebär, ett läger där de flesta deltagare bor i tält, på en relativt isolerad ö, i fyra dagar blir alla mycket mer tillgängliga.

Man delar skratt, upplevelser, diskuterar, sjunger allsång och dansar sig svettiga på nätterna tillsammans. Man utbyter tankar, idéer och inte sällan bildas nya företag eller utvecklas nya tjänster efter SSWC. Man blir vänner, helt enkelt. Och har roligt ihop under fyra dagar – en sällsam upplevelse som sätter spår hos de flesta. Som ”veteran” märker jag hur tagna de som upplever SSWC första gången blir, precis som jag första gången.

Det är en särskild öppen och varm stämning som genomsyrar hela campet. Inte så konstigt att det varje år ofta funnits sessioner om olika sorters välgörenhet och hur vi tillsammans kan göra världen bättre.

Fantastiska Tjärö

Något som definitivt bidrar till SSWCs storhet är Tjärö, där vi är. En fantastisk liten ö och naturreservat i Blekinge skärgård, som är så vacker och mysig att man vill ta med den hem, som Sofia Lacik uttryckte det. Gamla ekar, ängar, får, gästhamn, badklippor, björnbär, små stugor och ett värdshus som serverar fantastisk mat.

Vackra vackra Tjärö

Varje år är vi lika imponerade av Tjärö Crew som sköter markservicen helt ypperligt. Finns inte minsta lilla trassel någonstans, och då är de runt 35 personer som servar 460 lägerdeltagare. Maten är varm – och ytterst delikat – och räcker till alla, de är alltid glada och leende, tillmötesgående och löser varenda situation som kan uppstå. Och när baren stänger innan dansgolvet i ladan, kommer flera av dem över och dansar med oss tills taket lyfter.

Tjärö - i Blekinge skärgård

 

När vi öppnar allsången med Tjärö i mitt hjärta är det nog mer än en som helhjärtat instämmer i textraderna.

Mer från SSWC

Självklart finns det massor av material från SSWC på nätet. Här är hundratals bilder på Flickr, en massa filmer på Bambuser (missa inte nördiga allsången från lördagskvällen!) och såklart har Jan Viderén liksom tidigare år gjort en massiv länksamling, trots att han inte själv var med.

Till sist vill vi rikta ett stort varmt tack till Kristin och Tomas som driver SSWC, alla deltagare och alla sponsorer och vänner till som möjliggör SSWC. Inte minst PR Newswire som såg till att vi fick åka ett chartrat tåg till och från Tjärö!

Chartrat 60-talståg tog oss till och från SSWC

 

Nu längtar vi till nästa år! Ses vi där? I så fall, här är listan till intresseanmälan.

Du kanske också vill läsa

Inga kommentarer

Svara