Evenemang

När teknologi ändrar människors liv

14 november, 2012

Jag vill berätta om det ögonblick på SIME när jag blev alldeles varm i bröstet och fick en aha-upplevelse. Mycket på SIME är aha-upplevelser av olika slag, men det här var en sådan där man plötsligt får en klarsyn.

Det var under Spencer Kellys slot på scenen, från showen Click på BBC, när han närmade sig Asiens sätt att använda teknologi. Han berättade om ”geriatric suits”, en slags robotdräkt med elektroder som fästs på huden och kommunicerar med musklerna precis som hjärnan. Man behöver bara tänka på att lyfta armen eller röra benet så gör dräkten det.

Den HAL-dräkt, geriatric suit, som Spencer Kelly visade på SIME 2012

Det ger möjligheten till äldre att kunna använda sina muskler och gå och lyfta, ja helt enkelt röra sig. Den kan också användas av de som lyfter tungt, med dräkten klarar man av att lyfta upp till 10 ggr så mycket som normalt utan ansträngning.

Teknologin kallas HAL, Hybrid Assistive Limb och är utvecklad i Japan. Danderyds sjukhus har skrivit avtal med det svenska bolaget Cyberdyne Sweden AB för att börja använda dräkten vid rehabilitering, framförallt för strokepatienter.

Varför blev det här en aha-upplevelse?

Min mormor, 87 år gammal, har efter ett långt liv blivit rörelsehindrad. Hon kan gå några stapplande steg med rullator och sitter mest i rullstol. Hon kommer ut en gång i veckan på rullstolspromenad med hjälp av hemtjänsten. När vi firade hennes födelsedag frågade vi vad hon helst skulle vilja göra om hon kunde. Hennes svar? Att springa. Som när hon var liten. Som hon kan i drömmarna när hon sover.

Med en HAL-dräkt, eller exo-skelett som det också kallas, skulle hon kunna det. För mig blev det ett stort ögonblick, när det där som man greppar storheten av intellektuellt plötsligt smälter ihop till en fysisk upplevelse. Tänk att få uppfylla mormors dröm, att det är möjligt.

Digitalt och teknologi – all världens möjligheter

Det är det som är så häftigt med teknologi och det digitala. Att det bär på all världens möjligheter, bara man vågar tänka en bit utanför boxen, göra misstag och lära sig av dem. Se bara på hur barn använder ny teknologi.

Jag var på barndop nyligen där många barn var bland gästerna. När middagen efter började bli tråkig, hade nästan alla av dem en ipad eller smartphone i handen och underhöll sig själva – och sättet de hanterade dessa gadgets på var annorlunda än vuxna. Som om de var medfödda verktyg, inte något som kom för några år sedan.

Barns sätt att se på teknologi kan lära oss en hel del. Läs gärna Anders Mildners artikel i Sydsvenskan med exempel på barn och ny teknik. Det är det som är häftigt med ett evenemang som SIME med fokus på framtiden: att allt är möjligt. Att teknologi faktiskt kan förändra människors liv.

Spencer Kelly på SIME

Spencer Kelly på scenen på SIME

Du kanske också vill läsa

Inga kommentarer

Svara