Content

Videoproduktion för kund

19 februari, 2013

Före jul var vi på Webbevakning med en av våra kunder och gjorde professionella videofilmer för att användas i marknadsföring och försäljning. Vi  hade fått idén av en mycket smart införsäljning av Petter Stahre, och det blev även Petter och Studio Stahre som fick producera filmerna. En riktigt rolig och lärorik upplevelse!

Videoproduktion på flera språk

Utmaningarna var flera: sex personer utan tidigare erfarenhet att bli filmade med varsitt manus, och dessutom på minst två språk. En person hade till och med tre språk, och ämnet var både tekniskt och väldigt branschspecifikt. Förutom det att ingen av oss hade erfarenhet av den här sortens stora produktion sedan tidigare.

Vi började med att skriva råmanus för att få fram budskapet i varje film, även för de olika språken. När det var klart blev det väldigt mycket filande, eftersom vi hade en tidsgräns för varje film. Varje person fick göra sig bekväm med sitt manus, ändra de ord som inte kändes naturliga, läsa det högt för sig själv, och samtidigt klocka det.

Tvärsemot vad man kan tro – i alla fall om man fått instruktioner för muntliga framträdanden – behöver man läsa lite snabbare än vad som känns bekvämt. Det beror på att när vi tittar på video så förväntar vi oss ett högre tempo, och pratar man för långsamt tappar man tittarens uppmärksamhet. Det sista steget var att Petter med sin erfarenhet finputsade de färdiga manusen, så det passade in i själva produktionen.

Spännande i studion

Sen var det dags för studiotid! Det var lite smånervösa deltagare som kom till studion, pirriga och förväntansfulla. Ingen hade direkt någon tidigare erfarenhet att stå framför kameran, men alla hade övat på sina manus.

Videproduktion med green screen

Bara att vänja sig vid grönskärmen, telepromptern, alla lampor, filmkameran och köra igång. Vi hade redan filmat miljöer som används som bakgrund i filmerna, och därför spelade vi in talespersonerna framför en så kallad green screen för att sedan klippas ihop med miljöerna.

Coaching och peppande vid promptern

Vi använde telepromptern för att underlätta, och valde att börja varje tagning med det språk som inte var modersmålet. Tanken med det var att göra det svåraste när man är piggast, och det verkade fungera bra. Det var rätt många av oss som fick känslan av att vara nyhetsuppläsare, och det var riktigt kul att testa på något helt annat än vardagsarbetet.

Telepromptern var till stor hjälp vid videoproduktionen

Det gick åt lite puder och läskpapper för att blanka ner pannor och näsor, och jag måste ge beröm till Petter som varsamt och peppande guidade varje person till sitt bästa framträdande. Med lugn och mycket humor trollade han fram en stämning så att all nervositet släppte, och felsägningar blev till skratt.

Alla som var med och spelade in gick därifrån med en positiv upplevelse och känslan av att det var något man vill göra om. Fantastiskt! Filmerna blev minst lika bra, och de har precis börjat användas för sitt syfte. Det ska bli mycket spännande att arbeta vidare med konceptet.

Sammanfattningsvis

Det var riktigt roligt med den här sortens produktion! Petter var fantastiskt duktig på att locka fram det bästa ur varje person framför kameran, och att skriva manus är en konst som är rolig att behärska. Det ska bli spännande att se hur vi kan ta materialet vidare på olika sätt, och jag hoppas att vi kan återkomma om det lite längre fram.

Extra bonus var att Petter även klippte ihop en liten bloopers-film på sju minuter, som har varit till mycket nöje redan. Och det kan väl verkligen sägas vara ett gott betyg på självförtroendet deltagarna har, när de skrattar mest åt bloopersfilmen av alla?

Du kanske också vill läsa

1 kommentar

  • Reply #Blogg100 - en utmaning vi antar, på vårt sätt - Webbevakningsbloggen 19 februari, 2013 at 09:20

    […] februari: Videoproduktion för kund | […]

  • Svara