Bloggande Facebook Hur gör man?

Facebook-kommentarssystem på bloggar

5 april, 2011

Kommentarssystem i bloggen - dags att byta?Om du har en egen blogg kan du implementera en kommentarsfunktion från Facebook. Det innebär att de som vill kommentera på din blogg gör det utifrån sin Facebookprofil, och du kan koppla kommentarerna och dina egna kommentarer till din Facebooksida.

På så sätt får du större spridning via Facebook och de som kommenterar. De som kommenterar hos dig kan inte heller vara anonyma, i och med att det är deras Facebookprofil som syns. För de som har Facebook-konto blir tröskeln att kommentera en blogg kanske lite lägre.

Fördelar, men också nackdelar

Å andra sidan ska man nog komma ihåg att alla inte har Facebook. Med ett sådant system kan det hända att man stänger ute fler från kommentarsfältet. Alla kanske inte heller är bekväma med att kommentera med sin Facebookprofil, även om man inte är ett anonymt troll. Kanske vill man hellre länka till sin LinkedInprofil om man kommenterar i en företagsblogg till exempel.

Normalt sett behöver de som kommenterar en blogg lämna ett namn (som kan vara ett alias eller påhittat), en e-postadress (som inte visas i bloggen) och en länk till en sida. Det sista är frivilligt, men lämnar man en länk så kopplas den till namnet man angett. Att kunna lämna kommentarer via olika konton i sociala medier, som Twitter, Gmail och Yahoo till exempel, tycker de flesta är smidigt.

Andra som skriver bra om och hur

Är du nyfiken på vad det innebär att ersätta sin bloggs kommentarssystem med Facebooks? Läs mer hos Mortfiles där du kan se hur det ser ut och hur man gör, Nolingo som kopplar det till e-handel och ScaryMary som väljer att inte ha det, men beskriver hur man implementerar det i WordPressbloggar. Här är Facebooks egen Developerblogg på ämnet.

Disqus, ett annat kommentarsystem

Om du inte är intresserad av Facebooks system men ändå nyfiken, finns ett annat vanligt, oberoende, system som heter Disqus. Den använder flera bloggare för att underlätta för sina kommentatorer. Kolla till exempel på Jocke Jardenbergs blogg, så ser du det implementerat.

Du kanske också vill läsa

Inga kommentarer

Svara