Bloggande Tips

Bra exempel på företagsbloggar

17 maj, 2011

Exempel på bra och intressanta företagsbloggarFörförra inlägget handlade om varför man ska företagsblogga. Nu tänkte jag berätta om några företagsbloggar som jag tycker är bra. Det är ganska lätt att hitta bra bloggar inom branscher som webb, kommunikation och media. Några exempel är:

Bra bloggar i andra branscher

Men det finns också andra, kanske lite mer otippade och väldigt bra företagsbloggar. Gemensamt för dem är att de alla bjuder på en inblick i sin bransch och verksamhet, har åsikter, visar personlighet och är generösa med kunskap.

De är kunniga och insiktsfulla. Ofta med en stor portion av passion för det man gör. Har man den passionen är det svårt att inte låta den lysa igenom i bloggen. De flesta har också en beskrivning av vilka det är som bloggar och i vilken profession.

Sjöhistoriskas blogg av marinarkeologerna

En otroligt fascinerande blogg om ett väldigt specifikt ämne och yrkesgrupp. Med hjälp av text, bilder och ibland videor får vi följa med under marinarkeologernas dagar, i deras olika projekt. Personligen har jag svårt att slita mig från den här bloggen, trots att jag inte är nämnvärt maritimt intresserad. Känner du likadant?

Sjöhistoriskas blogg om samlingarna

Ja, Sjöhistoriska som är en del av Statens Maritima Museer gör många saker jättebra. Och även om museerna inte är ett företag per se, är likheterna stora. Därför får den här bloggen vara med också, där man berättar om samlingarna som finns på museet. Alla saker som inte finns med på utställningar just nu och dess historia, men också om hur man driver verksamheten och vad man gör för allmänheten i sitt uppdrag.

Scanbloggen

Scan, charkuteriföretaget som de flesta känner till, har bloggat länge. Jag minns att de har haft det svettigt då och då när köttskandaler har dykt upp under åren – men de har varit modiga och besvarat kritik och ridit ut stormarna. Säkerligen ett stålbad, men det har de tjänat på. Nu bjuder de på branschnytt, företagsfakta, produktfakta, tips, evenemang och många recept på kött.

Brännland Ciders blogg

Brännland Cider är ett slags joint venture, där ciderentusiaster har gått ihop för att skapa ekologisk cider av norrländska äpplen i fransk/kanadensisk/engelsk torr tappning. I bloggen får vi lära oss mer om äppelsorter, ciderkultur, vad en pressmästare gör, projektets framväxt, vara med och prova oss igenom Systembolagets sortiment av fransk cider. Nördigt, och åh så intressant. Tipstack till Erika Åberg!

Västsvenska Handelskammarens blogg

VD för Västsvenska Handelskammaren, Johan Trouvé, bloggar i stort sett varje dag, och har gjort sedan 2009. Han bloggar om regionen, företagande, Handelskammarens verksamhet, evenemang och aktuella frågor. En del av hans roll är att ha åsikter och driva frågor, och det gör han även i bloggen.

Fredrik på Byggvärlden

Fredrik Karlsson är chefredaktör på tidningen Byggvärlden, och bloggar enligt egen utsago om “branschen, affärerna och människorna bakom”. Nu blir det ju en blandning av mediablogg och branschblogg, men jag tycker fortfarande att det är ett bra exempel där åsikter och granskning står i fokus. Nyfiken på fler bloggare i byggbranschen? Här finns en samlingssida.

Andra bloggar värda att nämna

En blogg som ofta tas upp i de här sammanhangen är Saltå Kvarns. De gör mycket rätt. Just eftersom de ofta tas upp, ville jag hellre nämna fler, andra bloggar men kika gärna på Saltå Kvarn också. HR-bloggen som i sin design inte är så lik en blogg, skriver om HR-frågor. Det gör också bloggen på HR Sverige som är en plattform för HR-intresserade yrkesmänniskor och studenter.

Annelie Nordström, Kommunals ordförande, bloggar om sin arbetsvardag och arbetsplatsmöten. Katrineholms kommunchef, Mattias Jansson, bloggar om sin roll och vardag som kommunchef.

Opsyrran är en blogg som inte är aktiv längre, men som ändå går att läsa bakåt i. Det var ett gäng operationssjuksköterskor som bloggade om sitt arbete på Falu Lasarett i syfte att få fler att intressera sig för det. Välgörenhetsfonden Lilla barnets fond har Barnläkarbloggen där tre barnläkare och gästskribenter skriver om barnsjukvård, forskning och föräldraoro.

Nyaste och kanske mest annorlunda är kanske bloggen för Fantastic Frank, en bostadsmäklare i Stockholms innerstad. Det är mycket av en lifestyleblogg och ganska tomt på textligt innehåll, men rik på inspirerande bilder. Då och då läggs ett objekt ut. Så är det också en inredningsblogg, som startades innan mäklarbyrån var igång för att få teamet och företaget att växa samman och utvecklas. Nischad och med en intresserad målgrupp.

Inte bara modebloggare …

En kommentar som hörs ibland när det pratas om bloggare och bloggande, är att det bara handlar om modebloggar som lägger ut en dagens outfit-bild. De finns så klart också, och de gör ett riktigt bra jobb – de förmedlar sin passion för sitt intresse för en mycket hängiven målgrupp.

Men som synes ovan är det en stor diversitet bland bloggar och bloggare. Att bloggar kan leda någon vart är Blondinbella ett ypperligt exempel på. Jag tycker att det är viktigt att ta fasta på bloggen som verktyg med de möjligheter den har. Mode- och lifestylebloggare kanske inte ligger i din direkta intressesfär, men det de gör kan du lära av.

Just därför är det så roligt att göra en sån här lista med många bra och olika exempel på bloggar. Har du fler tips på bra företagsbloggar? Dela med dig i kommentarerna, motivera gärna varför den bloggen är en favorit.

 

Du kanske också vill läsa

Inga kommentarer

Svara