Bloggande

Att låta en profil blogga

13 juni, 2012

Såhär med en vecka kvar till midsommarafton tänkte vi prata om Gävlebocken. Det är den stora halmbocken som byggs upp och står på Slottstorget i Gävle inför julen, den som ofta tänds på och brinner upp, trots övervakning och andra metoder för att förhindra det.

Du har säkert hört talas om Gävlebocken, men visste du att han bloggar? Och har bloggat varje år sen 2007 (här hittar du 2008, 2009, 2010 och 2011). Bocken har funnits i 45 år, och är en välkänd tradition som man förknippar med Gävle.

gävlebockens-blogg  Gävlebocken bloggar

Gävlebloggen med sina webbkameror där man kan följa bocken, läsa om hans tankar och upplevelser, och titta på honom där han står. Han bloggar både på svenska och engelska, ganska korta inlägg men personliga och gärna med länkar till aktuella relaterade saker eller händelser.

Ibland hälsar han specifikt till någon läsare som har hört av sig, eller andra julbockar världen över. Gensvaret är stort, som här när blocken berättar att nu är det över, han har brunnit under natten. Han skickar hälsningar med brinnande kärlek till sina läsare, och stänger bloggen för året 2008. Kommentarerna är många.

En persona eller profil som bloggar

Gävlebocken bloggar personligt, nära och humoristiskt utifrån sin bockroll. En helt egen persona, framtagen av kommunen, som skapar relationer och gör det lätt för människor världen över att följa det som händer på Slottstorget och i Gävle. Läsarna finns i alla möjliga länder, som engagerar sig och tycker att det är roligt att läsa, precis som Gävleborna.

Man har valt att låta en stark Gävleprofil få en röst via en blogg, och sprida kännedomen om Gävle. Eftersom bocken bara är aktuell från slutet av november till början av januari, är det ett återkommande event som ibland får ett drastiskt slut, när bocken brinner upp. Det är lätt att tycka om och följa Gävlebocken, helt enkelt.

Lättillgängligt, roligt och personligt

Gävlebockens blogg är lättillgänglig, personlig och ganska rolig. Han twittrar också och svarar på alla möjlighttps://blog.webbevakning.se/wp-admin/post.php?post=625&action=edit&message=10a frågor. Det smarta med att låta den här typen av profil och persona blogga är att det är väldigt lätt att knyta an till. Det är ganska harmlöst och inte så tunga frågor, men det engagerar. När bocken brinner blir många upprörda, även om själva bocken tycks ta det med ro i bloggen.

Har man en profil eller maskot på det här sättet, som kan skapa och stärka relationer, och kanske sätta ens ort, organisation, syfte i rampljuset kan det vara väl värt att tänka över om man ska låta den blogga.

Du kanske också vill läsa

Inga kommentarer

Svara