Facebook Tips

Facebookinställningar

7 juni, 2011

Ställ in sekretess- och säkerhetsinställningarna på FacebookFinns man på Facebook med sitt företag eller organisation, finns man oftast där som privatperson också. Det går att ha ett företagskonto, men att styra sin Facebooksida med ett personligt konto ger fler fördelar.

Just det skapar ibland en tveksamhet hos några av dem som ska sköta Facebooknärvaron. Självklart kan man inte tvinga någon att ha ett Facebookkonto, men när man benar lite i tveksamheten märker jag framförallt en anledning till oron. Ofta har man har läst i tidningarna om hur farligt det är, att ens konto kan bli kapat och att Facebook äger allt man laddar upp. Det är alla sanningar med modifikationer.

En sund skepsis är alltid bra, att agera på internet med sunt förnuft. Men ibland blir det fel i onödan. Därför vill jag rekommendera den här artikeln på idg.se, som går igenom hur du ställer in säkerhets- och sekretessinställningar på Facebook. Det går nämligen att styra väldigt väl vad som syns och vad man delar – men det gäller att ha koll och titta på det. Ju bättre koll man har, desto tryggare kan man vara. Och det är viktigt för alla att göra medvetna val om vad man väljer att dela med sig av.

Äger Facebook all information?

Ja, hur är det med den missuppfattningen egentligen? Reportern Michael Jenselius benar upp det:

En vanlig missuppfattning hos många användare är att Facebook äger allt material som du laddar upp, såsom texter och bilder. Enligt Facebooks användaravtal ger du tjänsten delad äganderätt. Det är av praktiska skäl så att dina bilder och texter kan läsas och delas av de andra användarna på tjänsten. Rättigheten till ditt material överlåts aldrig till någon annan.

Du behöver aldrig oroa dig för att Facebook kommer att stjäla en bild eller en text som du har laddat upp. Du bör kanske vara mer orolig över att andra användare ”lånar” från ditt material.

Känner du dig osäker kring det här bör du helt enkelt välja att inte ladda upp material som du anser vara känsligt. Skulle du avsluta ditt konto så raderas all information och den fulla äganderätten faller tillbaka på dig.

Med andra ord, du lämnar aldrig ifrån dig rättigheten till ditt material. Michael går också igenom hur viktigt det är med lösenord och att skydda sitt konto om man använder delade datorer. Samt det självklara, klicka aldrig på tvivelaktiga länkar, hur bra de än ser ut att vara.

Är det bara trams på Facebook?

En annan anledning till varför man väljer bort Facebook är att man ”inte vill veta vad någon åt till frukost”. Det är en lite fördomsfull inställning. För många handlar inte Facebook om banaliteter, utan ett utmärkt sätt att hålla kontakten med många människor som man träffat och lärt känna tidigare. Över hela världen.

Skulle man ändå uppleva att någon i ens flöde skriver om banaliteter, så går det faktiskt att dölja en persons uppdateringar. Håll muspekaren över personens uppdatering och klicka på krysset som dyker upp. Välj det som passar: att dölja inlägget, allt från den personen eller om det är spam, att spammarkera.

Du kan också sortera in de vänner du har i olika listor och styra vem som ser vad av dina egna uppdateringar. Det gör du genom att klicka på Vänner i vänsterspalten, och sedan på Redigera vänner och Skapa lista. Listorna syns i vänsterspalten i samma meny och går att redigera.

Se över dina inställningar

Facebook erbjuder som synes ganska stora möjligheter att vara precis så privat som man vill och ha kontroll över sin information. Även det du ser av andra kan du styra över. Läs gärna tidningsartikeln ovan och se över dina inställningar.

Du kanske också vill läsa

Inga kommentarer

Svara